motherfit logo

Wat is motherfit

Motherfit is een actieve groepstraining voor zwangere vrouwen en voor vrouwen na hun bevalling. Op dit moment zijn er verschillende oefen- en voorlichtingsprogramma’s die vrouwen rondom hun zwangerschap kunnen volgen. Motherfit is een nieuw ontwikkeld actief trainingsprogramma waarin speciale aandacht is voor de bekkenbodemspieren. 

Waarom motherfit

Eén op de 3 vrouwen krijgt gedurende haar leven last van ongewild urineverlies. De eerste zwangerschap en bevalling zijn daarvan de grootste oorzaak. Ongeveer 41% van de vrouwen heeft tijdens de zwangerschap last van urineverlies. Twee tot drie maanden na de bevalling is dit nog steeds 38%.

Urineverlies kan de kwaliteit van leven verminderen doordat vrouwen bijvoorbeeld hun sport niet meer goed durven te beoefenen. Ondanks deze cijfers geeft 3 van de 4 vrouwen aan geen hulp te zoeken. Vaak omdat men zich schaamt, denkt dat het erbij hoort of denkt dat er toch niets aan te doen is.

Daarom heeft het Pelvic care Center Maastricht het motherfit concept ontwikkeld. Het motherfit concept bestaat uit acht actieve trainingen om fit te zijn, te blijven én worden, met daarnaast veel aandacht voor de bekkenbodemspieren. Het oefenen van de conditie en bekkenbodemspieren thuis wordt gestimuleerd en ondersteund met een app.

Het motherfit onderzoek

Alhoewel het motherfit concept gebaseerd is op de nieuwste wetenschappelijke inzichten, weten we niet of het effectief is voor het opheffen van urineverlies op de lange termijn. Dit gaan wij onderzoeken.

Aan het motherfit onderzoek doen verloskundigen en gynaecologen/obstetristen uit vijf regio’s mee, namelijk: Maastricht, Roermond, Heerlen, Sittard en Veldhoven. Zij nodigen vrouwen uit om deel te nemen aan het onderzoek.

De vrouwen moeten voor het eerst zwanger zijn of net bevallen zijn van hun eerste kindje én last hebben van urineverlies. Na toestemming voor deelname, worden de vrouwen willekeurig ingedeeld in een groep die groepstraining krijgt (motherfit) en een groep die geen training gaat volgen. Beide groepen worden verzocht meerdere keren vragenlijsten in te vullen. Met dit onderzoek onderzoeken we of het motherfit concept een effectieve methode is om urineverlies op te heffen. De medisch-ethische toetsingscommissie van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+) heeft dit onderzoek goedgekeurd. Vanaf 1 april 2017 gaan we beginnen met het motherfit onderzoek.